marți, 26 ianuarie 2016
Dezbatere - Motiunea "Vârsta de vot ar trebui coborâta la 16 ani"
"Vârsta de vot ar trebui coborâta la 16 ani"
26 ianuarie 2016 - ora 12.00, Amfiteatrul Colegiului Tehnic "Ion Borcea" Buhusi.
#varstadevot #debate #voluntariatbuhusi
"Vârsta de vot ar trebui coborâta la 16 ani" a fost titlul sesiunii de debate organizata prin implicarea elevilor Colegiului Tehnic Ion Borcea, o parte dintre ei si voluntari ai Asociatiei "Exista O Sansa" sub coordonarea dnei prof. Andreea Stefana Cojocaru. In dezbatere a fost folosit formatul "Karl Popper".
Echipa afirmatoare a fost formata din Madalina Ioana Bulacu, Georgiana Cobzariu si Dumitru Alexandru Murarasu si a prezintat toate motivele pentru care motiunea in discutie ar trebui acceptata. Echipa negatoare a fost formata din Diana Buric, Raluca Ionescu si Ilinca Genosu a prezentat motive complet impotriva motiunii, respingand argumentele afirmatoare.
Arbitrii dezbaterii au fost Dan Ignat Trainer / Formator Certificat si Monica Margareta Andrei, presedinte Asociatia Centrul European de Educatie si Training Bacau.
Varsta de vot este varsta minima stabilita prin lege pe care o persoana trebuie sa o atinga pentru a fi eligibila sa voteze in alegerile publice. Majoritatea tarilor din lume au stabilit o varsta de vot, tendinta generala fiind de reducere a acesteia in timp.
Exista o tendinta generala de scadere progresiva a varstei de vot, atat in Europa cat si in Romania, primul pas in acordarea de drepturi electorale tinerilor cetateni, in varsta de 16 ani, fiind facut in Europa de catre Austria. La recomandarea Consiliului Europei, o serie de state vor analiza aceasta optiune, urmarind implicarea tinerilor in societate dar si cresterea puterii democratiei prin cresterea reprezentarii si echilibrarea raporturilor de varsta dintre votanti, avand in vedere ca toata Europa trece printr-un proces de imbatranire a populatiei.
Se pot aduce argumente atat in favoarea cat si impotriva acordarii dreptului de vot inca de la 16 ani, insa cert este ca, in Romania, aceasta modificare este dificila, in principal din punct de vedere tehnic - ea nu poate avea loc decat odata cu revizuirea Constitutiei in cadrul unor reforme mai ample, neavand puterea de a genera interesul necesar pentru a fi modificata Constitutia doar pentru acest motiv. In acelasi timp sunt sanse foarte mari ca o noua Constitutie sa treaca prin scrutinul popular in urmatorii doi ani, iar la aceasta modificare merita sa fim atenti.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu