marți, 26 ianuarie 2016

ATELIER TEMATIC - EDUCATIE FINANCIARA

‪#‎educatiefinanciara‬ ‪#‎centrulderesursepentrutineretbuhusi‬ ‪#‎certexistaosansa‬ ‪#‎volunaribuhusi‬

Cel de-al saselea Atelierul tematic, cu titlul ,,Solutia- Educatia financiara” a fost organizat in data de 26 ianuarie 2016, la Centrul de Resurse pentru Tineret Buhusi. Acesta face parte dintr-o serie de 12 Ateliere tematice ,, Exista o Sansa”si raspunde solicitarii si nevoii exprimate de beneficiarii proiectului , CERT, o sansa pentru TINE!” Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Intr-o prezentare non- formala s-au facut discutii pe baza statisticilor si studiilor Erste si iVox „Care este rolul tatălui în familia dumneavoastră?”, realizat la cererea KRUK România. Actiunea a continuat cu o vizita la CEC Bank –sucursala Buhusi, coordonata de economist Lacramioara Elena Flenchia, facilitatorul actiunii noastre, care a prezentat informatii despre serviciile oferite de CEC Bank, tipuri de credite, conditii de creditare, metode de economisire, constituirea de depozite, depozitul pentru copii, informatii privind garantarea depozitelor.

CEC Bank este participanta la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar si ca atare depozitele constituite la aceasta institutie de credit sunt garantate in conditiile si limitele prevazute de lege. Adaptat participantilor d-na Lacramioara Elena Flenchia a facut cateva referiri la regulile de baza prin care sa eviti sa fii inselat, cum sa-ti aperi identitatea electronica si a impartit pliante, mape cu informatii utile. Potrivit studiilor Erste, principala sursa de educatie financiara a tinerilor din Romania ramane familia, intr-o proportie covarsitoare, de 95%. Doar o mica parte dintre acestia afirma ca au notiuni de educatie financiara de la scoala si mult mai putini spun ca au astfel de informatii de la banci. Alegerea nu a fost o intamplare. Am vut in vedere istoricul si misiunea CEC- Bank. CEC-ul a fost înființat în 1864, printr-o lege înaintată de Alexandru Ioan Cuza, cel care a infatuit si Unirea Principatelor Romane, sarbatorita cu doua zile in urma. CEC.este o banca comerciala universala, competitiva, care ofera clientilor produse si servicii diverse, urmarind cu precadere finantarea IMM-urilor, agriculturii, administratiilor publice locale, precum si a acelor proiecte care prin natura lor, contribuie la dezvoltarea economica, crearea si mentinerea locurilor de munca. Banca este un element activ in sprijinirea clientilor pentru accesarea Fondurilor Europene. Este important ca intr-o tara in care statisticile demonstreaza carenta acestui tip de educatie in randul populatiei adulte sa dam totusi o sansa macar generatiei viitoare.

Dezbatere - Motiunea "Vârsta de vot ar trebui coborâta la 16 ani"

"Vârsta de vot ar trebui coborâta la 16 ani" 26 ianuarie 2016 - ora 12.00, Amfiteatrul Colegiului Tehnic "Ion Borcea" Buhusi. ‪#‎varstadevot‬ ‪#‎debate‬ ‪#‎voluntariatbuhusi‬ "Vârsta de vot ar trebui coborâta la 16 ani" a fost titlul sesiunii de debate organizata prin implicarea elevilor Colegiului Tehnic Ion Borcea, o parte dintre ei si voluntari ai Asociatiei "Exista O Sansa" sub coordonarea dnei prof. Andreea Stefana Cojocaru. In dezbatere a fost folosit formatul "Karl Popper". Echipa afirmatoare a fost formata din Madalina Ioana Bulacu, Georgiana Cobzariu si Dumitru Alexandru Murarasu si a prezintat toate motivele pentru care motiunea in discutie ar trebui acceptata. Echipa negatoare a fost formata din Diana Buric, Raluca Ionescu si Ilinca Genosu a prezentat motive complet impotriva motiunii, respingand argumentele afirmatoare. Arbitrii dezbaterii au fost Dan Ignat Trainer / Formator Certificat si Monica Margareta Andrei, presedinte Asociatia Centrul European de Educatie si Training Bacau. Varsta de vot este varsta minima stabilita prin lege pe care o persoana trebuie sa o atinga pentru a fi eligibila sa voteze in alegerile publice. Majoritatea tarilor din lume au stabilit o varsta de vot, tendinta generala fiind de reducere a acesteia in timp. Exista o tendinta generala de scadere progresiva a varstei de vot, atat in Europa cat si in Romania, primul pas in acordarea de drepturi electorale tinerilor cetateni, in varsta de 16 ani, fiind facut in Europa de catre Austria. La recomandarea Consiliului Europei, o serie de state vor analiza aceasta optiune, urmarind implicarea tinerilor in societate dar si cresterea puterii democratiei prin cresterea reprezentarii si echilibrarea raporturilor de varsta dintre votanti, avand in vedere ca toata Europa trece printr-un proces de imbatranire a populatiei. Se pot aduce argumente atat in favoarea cat si impotriva acordarii dreptului de vot inca de la 16 ani, insa cert este ca, in Romania, aceasta modificare este dificila, in principal din punct de vedere tehnic - ea nu poate avea loc decat odata cu revizuirea Constitutiei in cadrul unor reforme mai ample, neavand puterea de a genera interesul necesar pentru a fi modificata Constitutia doar pentru acest motiv. In acelasi timp sunt sanse foarte mari ca o noua Constitutie sa treaca prin scrutinul popular in urmatorii doi ani, iar la aceasta modificare merita sa fim atenti.

marți, 19 ianuarie 2016

Centrul de consiliere si mediere - structura primara pentru servicii sociale de baza



COMUNICAT DE PRESA

„Pleci in străinătate? Asistentul social te ajută: copilul tău va fi ocrotit”
Campanie de promovare a accesării serviciilor sociale de către părinții și persoanele care au în îngrijire copii afectați de migrație
Invitație adresata parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, cadrelor didactice, invatatori, educatori, consilieri scolari, psihologi, psihopedagogi, mediatori scolari, mediatori sanitari, asistentilor sociali din cadrul Serviciului de asistenta sociala Primaria Buhusi, asistenti maternali etc.
Asociatia „Exista o Sansa” va invita miercuri, 20 ianuarie, ora 12.30, la sediul Asociatiei „Exista o Sansa” din Buhusi, str. Tineretului nr. 3, parter, la o întâlnire care are ca scop diseminarea de informații cu privire la situația copiilor afectați de migrație, legislația relevantă, modalități de intervenție.
Actiunea este sustinuta de catre specialisti ai Asociației Betania Bacau, in cadrul parteneriatului cu Asociatia „Exista o Sansa”, in scopul sprijinirii activitatii Centrului de consiliere și mediere - creat ca structură primara pentru servicii sociale de bază în cadrul proiectului „CERT, o şansă pentru tine - CENTRUL DE RESURSE PENTRU TINERET” - Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Asociația Betania, în parteneriat cu DGASPC Bacau, desfășoară in perioada Iulie 2015 – Aprilie 2016 la nivelul județului campania „Pleci in străinătate? Asistentul social te ajută: copilul tău va fi ocrotit” - de promovare a accesării serviciilor sociale de către părinții și persoanele care au în îngrijire copii afectați de migrație, desfășurată în cadrul proiectului Consolidarea rolului ONG în dezvoltarea de servicii sociale.
Având în vedere importanta protectiei copiilor cat si necesitatea promovarii accesarii si colaborarii cu serviciile sociale si de baza adresate copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate, consideram importanta prezenta dumneavoastra la aceasta intalnire.
Pentru detalii suplimentare referitoare la proiect sau la activitate vă rugăm să ne contactați utilizând următoarele date:
Asociatia Exista O Sansa - Elena Mitrea- 0734339106, E-mail:contact@existaosansa.ro.
Asociatia Betania - George Mihaila- 0745389909, E-mail:george@asociatiabetania.ro.
Vă mulțumesc,
Elena Mitrea
Manager proiect

Proiectul "CERT, o şansă pentru tine - Centrul de Resurse pentru Tineret" este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România, accesaţi www.fondong.fdsc.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org
Conţinutul acestui anunţ nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor anunţului.


luni, 18 ianuarie 2016

Atelierul tematic START IN ANTREPRENORIAT

In data de 18 ianuarie 2016, la sediul Centrului de Resurse pentru Tineret din orasul Buhusi, a avut loc atelierul tematic START IN ANTREPRENORIAT, care a fost facilitat printr-o prezentare agreabila, pe intelesul participantilor, pe parcursul a aproape 3 ore, de Roman Tanasiciuc - trainer, coach, speaker- furnizor de formare profesionala, inclusiv pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale. 
Toti participantii au fost incantati de intalnirea si dialogul constructiv cu Roman Tanasiciuc si si-au exprimat dorinta de a organiza mai multe ateliere despre antreprenoriat.

GALERIE FOTO